In Vlaanderen krijgen jaarlijks zo'n 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er bijna 110 per dag of bijna 5 per uur, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. In elke klas is er dus wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt.
 
Hoe gaat u daar als leerkracht mee om? Hoe reageert u op de vragen waar de kinderen mee zitten? Hoe gaat u om met de emoties die die teweegbrengt? En vooral: hoe vertaalt u dit naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen en ook boeiend is voor kinderen die niet rechtstreeks getroffen zijn?
 
De antwoorden vindt u in deze educatieve pakketten die we samen met Uitgeverij Averbode hebben uitgewerkt voor de eerste, tweede en derde graad. De 3 lessenpakketten sluiten op elkaar aan. Het lessenpakket voor de eerste graad legt vooral de nadruk op de aspecten van het ziek-zijn (langdurig ziek zijn, het ziekenhuis ...), op wat kanker betekent en op twee soorten behandelingen. In het lessenpakket voor de tweede graad wordt dieper ingegaan op de verschillende soorten kanker en behandelingen (radiotherapie, chemotherapie ...). Het lessenpakket voor de derde graad legt de focus op gevoelens rond kanker en hoe ermee omgaan.
 

Lessenpakket - Derde graad

Het lessenpakket voor de derde graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf) is enkel digitaal beschikbaar.
U kunt het hier downloaden. Om dit lessenpakket te downloaden ga je best als volgt te werk: download de pdf, bewaar hem op je computer. Je gebruikt best Acrobat Reader (gratis te downloaden https://get.adobe.com/nl/reader/). Je hebt versie 9 of recenter nodig. De plugins om pdfs rechtstreeks in je browser te bekijken en andere pdf-lezers zijn niet altijd even betrouwbaar voor het weergeven van interactieve toevoegingen.
 

Het verhaal

 

 

Lees hier het verhaal dat aanlsuit bij het lessenpakket: 'Iedereen tegen Kanker!'

 

 

 

 

 

 

Lessenpakket - Tweede graad

Het lessenpakket voor de tweede graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf) is enkel digitaal beschikbaar. U kunt het hier downloaden.

Het verhaal

 

 

Lees hier het verhaal dat aanlsuit bij het lessenpakket: 'De Pet op tegen Kanker' 

Het verhaal 'De Pet op tegen Kanker' werd in september 2015 verspreid in alle Vlaamse scholen. Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen 'De Pet op tegen Kanker'. Uw school kan bestellen door een mailtje te sturen naar depetop@komoptegenkanker.be. Vermeld uw school, uw naam, adres en het gewenste aantal. Zolang de voorraad strekt.

 

 

 

 

Lessenpakket - Eerste graad

Het lessenpakket voor de eerste graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf)  is enkel digitaal beschikbaar. U kunt het hier downloaden.

Het prentenboek

Lees hier het prentenboek dat aansluit bij het lessenpakket: 'Kom op voor meester Rob!'

De prentenboeken 'Kom op voor meester Rob!' werden in september 2016 verspreid in alle Vlaamse scholen.
Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen 'Kom op voor meester Rob!'. Uw school kan bestellen door een mailtje te sturen naar depetop@komoptegenkanker.be. Vermeld uw school, uw naam, adres en het gewenste aantal. Zolang de voorraad strekt.