In Vlaanderen krijgen jaarlijks bijna 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er bijna 110 per dag of bijna 5 per uur, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Kanker is alomtegenwoordig. In elke klas is er dus wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt. Met “De Pet op tegen Kanker” willen we kanker bij kinderen en op school bespreekbaar maken. Daarom hebben we gratis educatieve pakketten voor de eerste, tweede en derde graad gemaakt. De pakketten leggen hun eigen accenten maar vullen elkaar ook aan. Het educatief materiaal voor de kleuterschool is nieuw vanaf dit jaar en wordt gratis verdeeld in de Vlaamstalige kleuterscholen tussen 23 en 30 april. Alle educatieve pakketten zijn gratis beschikbaar en vind je hier.

Met het geld dat we inzamelen met de verkoop van de Petpakketten organiseren we deze zomer opnieuw een vakantiekamp voor kinderen met kanker.

Op kamp met de jeugdbeweging, sportkamp, taalkamp, … voor de meeste kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Niet voor kinderen met kanker. Zij zijn heel gevoelig voor infecties of hebben dagelijks medische zorgen en aangepaste voeding nodig.

Het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker is een ziekenhuis in camouflage. Dokters en verpleegkundigen gaan gewoon mee en dienen op kamp alle nodige zorgen toe, er wordt rekening gehouden met het strikte dieet van de kinderen en een bende enthousiaste monitoren maken er een onvergetelijke week van.

De kosten van dit bijzondere vakantiekamp worden mee gedragen door de opbrengst van "De Pet op tegen Kanker". Het is dus echt een "kinderen-voor-kinderen"-actie!

Frank Deboosere: 'Elk jaar opnieuw kijk ik heel erg uit naar mijn bezoekje aan het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Want het is telkens een topdag, ontzettend intens en vermoeiend, maar zo deugddoend ...
Het doet zoveel plezier om te merken dat de kinderen er even hun hoofddoekje, baxter, ja zelfs rolstoel kunnen vergeten en om hen te zien ravaotten met leeftijds- en lotgenoten. Om hen ongedwongen te zien spelen met artsen en verpleegkundigen, die nu eens geen witte schort dragen. Dat is onbetaalbaar.'

 

 

Ghislaine, de jongste deelnemer van het vakantiekamp.
Eind juni 2017 voelde Ghislaine zich futloos en moe. Wat eerst een longontsteking leek, bleek al snel veel erger. In juli brachten de dokters Ghislaine en haar familie het vreselijke nieuws: ze leed aan acute lymfatische leukemie (ALL) en moest zo snel mogelijk een chemokuur volgen.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar en een reeks zware behandelingen verder. Ghislaine doorliep een intensieve chemobehandeling met heel wat ziekenhuisdagen. Een zware periode voor het hele gezin. Ghislaines kleine zusje was op dat moment amper 1,5 jaar oud en miste haar oudere zus heel erg. Sinds het najaar van 2018 wordt de chemo stilletjesaan afgebouwd. Nu zit ze in de onderhoudende fase. Iedereen hoopt mee dat Ghislaine tegen de zomer de chemo definitief achter zich kan laten. Sinds de kerstvakantie gaat ze weer halftijds naar school.

Afgelopen zomer mocht Ghislaine mee op vakantiekamp aan zee. Het was voor haar de allereerste keer dat ze zonder haar familie op vakantie ging. Erg spannend, zowel voor haar ouders als voor Ghislaine zelf. Om niet te ver uit de buurt te zijn tijdens het kamp, zochten Ghislaines ouders zelf ook een vakantieplekje uit aan zee. Ze waren echter snel gerust dankzij de dagelijkse foto-updates die ze vanop kamp ontvingen. Ghislaine bleek in haar nopjes. Ze vond het eten superlekker en werd snel dikke vrienden met dokter Toon, een van de begeleiders van het UZA.

 

Het vakantiekamp

In juli 2016 kwam de ploeg van het één-programma "1000 zonnen" filmen in Spa op het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Dit resulteerde in een prachtig en pakkend beeld van het kamp. 


Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5