In Vlaanderen krijgen jaarlijks bijna 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er bijna 110 per dag of bijna 5 per uur, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Kanker is alomtegenwoordig. In elke klas is er dus wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt. Met “De Pet op tegen Kanker” willen we kanker bij kinderen en op school bespreekbaar maken. Daarom hebben we samen met Uitgeverij Averbode een gratis verhaal en bijhorend educatief pakket uitgewerkt voor alle leerkrachten en leerlingen van de derde graad. De prentenboeken worden samen met het promotiemateriaal geleverd in alle Nederlandstalige basisscholen tussen 16 en 24 april.
De educatieve pakketten voor de eerste en de tweede graad die we in het verleden maakten, zijn ook nog steeds beschikbaar en vindt u hier.

Met het geld dat we inzamelen met de verkoop van de Petpakketten organiseren we deze zomer opnieuw een vakantiekamp voor kinderen met kanker.

Op kamp met de jeugdbeweging, sportkamp, taalkamp, … voor de meeste kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Niet voor kinderen met kanker. Zij zijn heel gevoelig voor infecties of hebben dagelijks medische zorgen en aangepaste voeding nodig.

Het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker is een ziekenhuis in camouflage. Dokters en verpleegkundigen gaan gewoon mee en dienen op kamp alle nodige zorgen toe, er wordt rekening gehouden met het strikte dieet van de kinderen en een bende enthousiaste monitoren maken er een onvergetelijke week van.

De kosten van dit bijzondere vakantiekamp worden mee gedragen door de opbrengst van "De Pet op tegen Kanker". Het is dus echt een "kinderen-voor-kinderen"-actie!

Frank Deboosere: "Elk jaar opnieuw kijk ik heel erg uit naar mijn bezoekje aan het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Want het is telkens een topdag, ontzettend intens en vermoeiend, maar zo deugddoend ...
Het doet zoveel plezier om te merken dat de kinderen er even hun hoofddoekje, baxter, ja zelfs rolstoel kunnen vergeten en om hen te zien ravaotten met leeftijds- en lotgenoten. Om hen ongedwongen te zien spelen met artsen en verpleegkundigen, die nu eens geen witte schort dragen. Dat is onbetaalbaar ..."

 

Giske was pas 4 toen ze voor de eerste keer leukemie kreeg. Na twee jaar intensieve chemobehandeling werd ze in 2013 kankervrij verklaard, maar bij een routinecontrole in november 2016 bleek dat de kanker was teruggekomen en werd de chemo terug opgestart. Meer dan een jaar lang kon Giske niet naar school.

In april 2017 moest zelfs een stukje afgestorven long worden weggenomen na een zeer zware longontsteking. Het was dus lang onzeker of Giske mee op vakantiekamp mocht. Pas drie weken voor het kamp zetten de dokters het licht op groen. Gelukkig maar, want samen met vriendinnetje Fee had Giske er de tijd van haar leven …

Ondertussen gaat ze sinds de kerstvakantie weer naar school. Halftijds weliswaar, want ze moet nog 2 jaar lang dagelijks chemopillen nemen en krijgt elke maand nog een chemobaxter. Daardoor is ze vaak heel moe. Maar ze telt nu al af naar het vakantiekamp deze zomer. Want dat wilt ze voor geen geld van de wereld missen!”

 

Het vakantiekamp

In juli 2016 kwam de ploeg van het één-programma "1000 zonnen" filmen in Spa op het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Dit resulteerde in een prachtig en pakkend beeld van het kamp. 


Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5